#MEPALietuva. LUX kino dienų Utenoje atgarsiai Dauniškio gimnazijoje

 MG 2523 

  Gruodžio 10 dieną gimnazijoje buvo minima Tarptautinė Žmogaus teisių diena. Vyresnioji MEPA projekto ambasadorė L. Pelikšienė sukvietė į popietę/ aptarimą visus, kurie pasinaudojo proga ir lapkričio  mėn. 28 – 30 dienomis dalyvavo LUX kino  nemokamų filmų peržiūroje Utenos kino namuose. Trijuose filmuose apsilankė apie 50 I – IV kl. gimnazistų, buvo ir tokių, kurie matė visus tris filmus.

  Mokiniai išsakė savo  mintis apie matytus filmus, analizavo, kokias vertybes jie atskleidžia, pastebėjo, kad jau kelinti metai gvildenama moterų teisių tema.  Pasaulis yra pilnas durų, kurios moterims yra uždarytos. Bandymas jas atidaryti gali būti ir pavojingas tarsi šuolis į tamsų ledinį vandenį, ir sujaukti įprastą tvarką. Režisierė Teona Strugar Mitevska atidaro duris, skelbdama – „Dievas egzistuoja, jos vardas Petrunija“.  Tai  filmas nugalėtojas, gavęs LUX apdovanojimą.

_MG_2513
_MG_2523
_MG_2513
_MG_2523
1/2 
start stop bwd fwd

   Daug minčių pasėjo danų režisieriaus Madso Brüggerio filmas „Hammarskjöld byla“. Tai istorija apie jauniausią Jungtinių Tautų Generalinį sekretorių, kurio mįslinga mirtis sukrėtė visą tarptautinę bendruomenę. Dokumentinėje juostoje praeities įvykiai atskleidžiami su gero trilerio įtampa, tačiau tuo pačiu režisierius žiūrovus priverčia pažvelgti į nesenstančias vertybes, suvokti pilietinio sąmoningumo svarbą nuolat besikeičiančiame pasaulyje

  Europos Parlamento LUX apdovanojimas kasmet teikiamas filmui, atskleidžiančiam europinių vertybių universalumą bei kultūrinę žemyno įvairovę.

  Simboliškai LUX kino filmų aptarimą derinome su Tarptautine Žmogaus teisių diena, norėdami atkreipti dėmesį į žmogaus teises.  Gimnazistai apibendrindami išskyrė šias svarbiausias Žmogaus teises: Teisė turėti ir pasirinkti darbą; Teisė į teisingą darbo apmokėjimą; Teisė į deramą gyvenimo lygį; Teisė į socialinę apsaugą; Teisė į savalaikę ir kokybišką medicininę pagalbą; Vaiko teisė gauti tinkamą paramą iš valstybės, kad būtų apsaugota jo teisė į mokslą; Senyvo amžiaus žmonių teisė į socialinę apsaugą.; Teisė į nuosavybės neliečiamumą.

  Kasmet  gruodžio 10 d.  per oficialų posėdį Strasbūre Europos Parlamentas suteikia savo „premiją už žmogaus teisių apsaugą“ (50 tūkst. eurų) – tai Sacharovo premija. Prestižinė Europos Parlamento  premija atiteko Kinijoje nuo 2014 metų kalinčiam uigūrų ekonomistui Ilhamui Tohti – Šią informaciją mums pristatė jaunesnioji MEPA ambasadorė Gerda.