Apie ES

ES

   Kas yra Europos Sąjunga?

Ji yra Europoje, ji yra sąjunga, t. y. ji jungia šalis ir žmones. Pažvelkime iš arčiau: kas sieja europiečius? Kaip vystėsi Europos Sąjunga? Ką ES daro šiandien?

  Europa – mūsų žemynas.

  Europa yra vienas iš septynių pasaulio žemynų. Ji driekiasi nuo Arkties vandenyno šiaurėje iki Viduržemio jūros pietuose, nuo Atlanto vandenyno vakaruose iki Uralo kalnų rytuose. Europoje yra daugiau kaip 700 mln. gyventojų. Iš jų 500 mln. gyvena Europos Sąjungoje.

  Europa – mūsų istorija

  Europiečius sieja ne tik žemynas, bet ir bendra istorija. Graikų filosofija, Romos imperija, krikščionybė, reformacija ir Šviečiamasis amžius suformavo tai, kaip mes mąstome, jaučiame ir elgiamės iki šiol. Tai atsispindi mūsų kalbose: daugelis Europos kalbų žodžių kilę iš senovės graikų ir lotynų kalbų, pavyzdžiui, „Europa“, „demokratija“ (graikų k.), „kontinentas“ (lotynų k.).

  Amžiams bėgant nauji muzikos, architektūros ir literatūros stiliai įkvėpė visos Europos menininkus. Pažvelkite į gotikines bažnyčias Ispanijoje arba Lenkijoje, paklausykite italų arba austrų kompozitorių klasikinės muzikos.

Europos karai

 Deja, Europa garsi ne tik didžiais pasiekimais, kuriais galime didžiuotis. Šimtmečiais Europos tautos vienos su kitomis nuožmiai kovojo. XX a. šiame žemyne kilo du karai, į kuriuos įsitraukė daugelis pasaulio šalių. Per  šiuos du karus, kurie vadinami pasauliniais, žuvo milijonai žmonių, Europa atsidūrė skurde ir griuvėsiuose. Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui Europoje kilo klausimas: ar galima ką nors padaryti, kad ši siaubinga istorija nebepasikartotų? Ar europiečiai kada nors išmoks dirbti kartu, o ne vieni su kitais kariauti?

  Norint išvengti karo reikia dirbti drauge. Reikia pasirūpinti, kad tai, ko reikia rengtis karui, būtų bendrai kontroliuojama: plienas ginklų gamybai ir energija fabrikams bei transportui. Štai kodėl šešios Europos šalys (Belgija, Italija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Prancūzija ir Vokietija) susitarė sujungti savo anglių ir plieno pramonę. Jos įsteigė Europos anglių ir plieno bendriją.

  Europos ekonominė bendrija (EEB)

  Šešios šalys taip gerai sutarė, kad nusprendė žengti dar vieną žingsnį – jos sukūrė Europos ekonominę bendriją (EEB). Ekonominė reiškia susijusi su pinigais, verslu, darbo vietomis ir prekyba. Pagrindinis sumanymas buvo sukurti bendrą rinką. Tai reiškia panaikinti visas nacionalines kliūtis, pavyzdžiui, patikras kertant sienas, delsimą ir muitus – lyg Europa būtų viena šalis.

  Europos Sąjunga (ES)

  Metams bėgant prie EEB prisijungė vis daugiau šalių. Jos ėmė bendradarbiauti daug daugiau sričių, pavyzdžiui, kad apsaugotų aplinką, visoje Europoje nutiestų geresnius kelius ir geležinkelius. Todėl nuspręsta EEB pavadinti kitaip – Europos Sąjunga. Tuo metu vyko labai įdomių dalykų už ES ribų. 1989 m. Vidurio ir Rytų Europos šalys išsilaisvino iš komunistinio režimo. Nebeliko slegiančios geležinės uždangos, skyrusios rytinę ir vakarinę Europos dalis. Laisvę gavusios šalys reformavo savo įstatymus bei ekonomiką ir įstojo į ES. Dabar ES sudaro 28 šalys.

  Europos Sąjungos veikla šiandien - ES siekia padaryti visų mūsų gyvenimą geresnį. Pateikiame keletą pavyzdžių.

  Šiandien ES rūpinasi dar daug kuo:

  • kad oras būtų švaresnis, kovoja su klimato kaita;
  • kad telefono skambučiai ir SMS žinutės būtų pigesni;
  • kad mūsų maistas būtų saugus;
  • padeda taupyti energiją
  • ir t. t.

  ES dirba netgi kosmose: palydovai padeda automobilių vairuotojams pasirinkti maršrutą, o kelionės lėktuvu dėl jų yra saugesnės.

  Laisvė visiems

  Europos Sąjungoje žmonės gali gyventi, dirbti arba mokytis kurioje tik nori ES šalyje. Kad iš vienos ES šalies nuvyktumėte į kitą, nebereikia paso.

  Laisvė jaunimui

ES padeda studentams ir jaunimui, kurie nori praleisti dalį studijų arba stažuotis kitose Europos šalyse.

  Pinigai

  Praeityje kiekviena Europos šalis turėjo savo pinigus –nacionalinę valiutą. Dabar daug ES šalių naudoja bendrą valiutą – eurą.

Pagalba skurdesniems regionams

  Kai kuriems Europos regionams reikia pinigų naujiems keliams ir geležinkeliams tiesti, kitur daug žmonių ieško darbo. ES sprendžia šias problemas. Ji teikia lėšų naujiems keliams bei geležinkelio linijoms ir padeda įmonėms kurti naujas darbo vietas.

  Pagalba kaimyninėms šalims

ES padeda kitoms šalims tobulinti mokyklas, ligonines, socialinę apsaugą.

  Kaip Europos Sąjunga priima sprendimus

  Europos Komisija Ją sudaro 28 politikai (Komisijos nariai) – po vieną iš kiekvienos ES šalies. Jiems padeda ekspertai, teisininkai, sekretoriai ir vertėjai. Jų darbas yra nuspręsti, kas būtų geriausia ES kaip visumai, ir siūlyti naujus ES teisės aktus.

  Europos Parlamentas Jis atstovauja visiems ES piliečiams. Jo nariai išrenkami per kas penkerius metus rengiamus rinkimus, kuriuose balsuoti turi teisę visi suaugę ES piliečiai.

  Europos Parlamentas drauge su Taryba aptaria naujus ES teisės aktus ir priima dėl jų sprendimus. Taryba – tai ES šalių balsas. ES šalių vyriausybių ministrai reguliariai susitinka priimti naujų ES teisės aktų.

 Europos Vadovų Tarybos susitikimuose visi ES šalių vadovai (prezidentai, ministrai pirmininkai arba kancleriai) drauge nustato bendrą Europos strategiją.

 Teisingumo Teismas užtikrina, kad visos ES šalys laikytųsi sutartų teisės aktų. Be to, Teismas tikrina, ar šiais teisės aktais nepažeidžiamos pagrindinės teisės, pavyzdžiui, ar garantuojama žodžio ir spaudos laisvė.

  Europos Sąjungos valstybės narės:

  Kas yra ES narės ir kada jos jomis tapo?

1951 m. Belgija, Italija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Prancūzija,Vokietija

1973 m. Airija, Danija, Jungtinė Karalystė

1981 m. Graikija

1986 m. Ispanija, Portugalija

1995 m. Austrija, Suomija, Švedija

2004 m. Čekija, Estija, Kipras, Latvija, Lenkija, Lietuva, Malta, Slovakija, Slovėnija, Vengrija

2007 m. Bulgarija, Rumunija

2013 m. Kroatija

ES1 

Informacijos  apie Europos Sąjungą rasite:

  I. Internete:

Europos Parlamentas – http://www.europarl.europa.eu/about-parliament/lt

Europos Parlamento naujienos – http://www.europarl.europa.eu/news/lt

Europos Sąjungos Taryba – https://www.consilium.europa.eu/lt/

Europos Komisija – https://ec.europa.eu/commission/index_lt

Pagrindinė informacija apie Europos Sąjungą – https://europa.eu/european-union/about-eu_lt

Europos Sąjungos politikos kryptys – https://europa.eu/european-union/topics_lt

Europos Sąjungos piliečių teisės – https://europa.eu/youreurope/citizens/index_lt.htm

Papildomi šaltiniai – https://euobserver.com/

Europos Parlamento biuras Lietuvoje – https://www.facebook.com/Europos.Parlamentas.Lietuvoje

   II. Gimnazijos MEPA informacijos lentynoje –   šalia geografijos  kabineto ( I aukštas )